Senatori americani condamnă interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din România

Getting your Trinity Audio player ready...

Patru senatori americani, reprezentând atât Partidul Republican, cât și Partidul Democrat, au condamnat ferm interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din România, exprimându-și sprijinul pentru eforturile țării noastre de a proteja integritatea procesului electoral, transmite Agerpres.

„Atacul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este încă un exemplu al războiului hibrid pe care îl duce împotriva aliaților și partenerilor noștri europeni”, au declarat senatorii Pete Ricketts, Ben Cardin, Jim Risch și Jeanne Shaheen într-un comunicat publicat luni pe site-ul oficial al Senatului SUA.

În declarația lor, cei patru senatori au denunțat manipularea platformei TikTok, controlată de Partidul Comunist Chinez, subliniind că aceasta este folosită de Rusia pentru a submina democrația și a influența societățile libere. „Lumea trebuie să conștientizeze amenințarea gravă la adresa democrației reprezentată de manipularea TikTok de către Rusia”, avertizează aceștia. Senatorii au salutat inițiativa Guvernului României de a face publice informațiile privind investigațiile asupra atacului și de a coopera transparent cu Statele Unite și comunitatea internațională. „Statele Unite sprijină România, care ia măsuri urgente pentru a organiza alegeri prezidențiale libere și corecte”, se arată în comunicat.

Printre semnatarii declarației se numără figuri proeminente din Congresul american:

  • Ben Cardin (democrat), președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului;
  • Jim Risch (republican), membru al aceleiași comisii;
  • Jeanne Shaheen (democrată), președinta Subcomisiei pentru Europa și cooperare în securitatea regională;
  • Pete Ricketts (republican), membru al aceleiași subcomisii.

Această declarație vine într-un moment tensionat, în care atacurile hibride asupra proceselor democratice sunt tot mai frecvente, iar Statele Unite își reafirmă angajamentul de a susține aliații NATO în fața provocărilor de securitate.